Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

"..προφέρω λόγους αληθείας και νοός υγιαίνοντος.", Προδρόμου Μαρία

"..προφέρω λόγους αληθείας και νοός υγιαίνοντος."


Υποσχέθηκα στον εαυτό μου να συνθέσω αυτήν την σημείωση, διότι πολλοί θωρούν και πιστεύουν ότι μόνο στους ταπεινούς τη καρδία, τους αγράμματους και τους φτωχούς φανερώνεται ο Θεός, διότι οι μορφωμένοι έχουν την τάση να στηρίζονται περισσότερο στα πτυχία και της γνώσεις τους παρά στον ίδιο τον Θεό και την ανθρωπιά.

Αυτή η λανθασμένη αντίληψη εφορμεί από την παρερμηνεία ορισμένων εδαφίων που υπάρχουν στα Ευαγγέλια και τις επιστολές, με επικρατέστερο εκείνο το εδάφιο που αναφέρεται στην προς Κορινθίους Α επιστολή 
8,2 ἡ γνῶσις φυσιοῖ, ἡ δὲ ἀγάπη οἰκοδομεῖ.

Εδώ θα ήθελαν να υπογραμμίσω και να τονίσω ότι το εδάφιο αυτό αναφέρεται σε πνευματικούς ανθρώπους και όχι σε κάποια επιστημονική ομάδα που κατέχει διαφόρων ειδών πτυχία.

Στην κοινότητα αυτή παρουσιάστηκαν ορισμένα θέματα , διότι ορισμένοι θεωρούσαν ότι γνώριζαν καλύτερα το πως πρέπει να λατρεύεται ο Θεός. ενώ στην πράξη μάλωναν για ανθρώπινες παραδόσεις και όχι για την αληθινή λατρεία του θεού. 
{Για την ακρίβεια από το φαγητό προέκυψαν οι διάφορες διαμάχες, για τα ειδωλόθυτα.}

Δεν θα χρωματίσω τους μορφωμένους ή τους αμόρφωτους , με συγκεκριμένα πνευματικά χαρακτηριστικά, Προσωπικά, πιστεύω ότι τα πάθη και οι αδυναμίες , όπως η υπερφίαλη γνώση, δεν γνωρίζει φύλο, φυλή. Δεν δείχνει προτίμηση προς μία συγκεκριμένη επαγγελματική συντεχνία ή την ανεργία..

Υπάρχουν άνθρωποι σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας που θεωρούν ή νομίζουν ότι γνωρίζουν καλύτερα από τον συνάνθρωπο. Και αυτό στέκεται εμπόδιο στο επικοινωνήσουν και να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία, την οικογένεια, την οποιαδήποτε μορφής σχέση..

Είναι απάτη, ότι οι φτωχοί και δίχως πτυχία είναι πιο θεοσεβούμενοι.

Ο Αβράαμ, κάποτε , έπειτα από μία μάχη, συνάντησε τον ιερέα Μελχισεδέκ και βασιλιά του Σαλήμ ο οποίος τον ευλόγησε. Ο Αβραάμ τότε του έδωσε το ένα δέκατο από όλα τα λάφυρα, ενώ τα υπόλοιπα τα έδωσε στο βασιλιά των Σοδόμων .. Με την προσφορά της δεκάτης ευλογήθηκε όχι μόνο αυτός αλλά και οι απόγονοι του..."Ο πατέρας της πίστης" δεν ήταν φτωχός. Με μπαλωμένο χιτώνα.

Επιπρόσθετα, ας μην ξεχνάμε μία ακόμη ισχυρή φυσιογνωμία, την μητέρα των υιών του Ζεβεδαίου. Η οποία ζήτησε από τον Χριστό να καθίσουν οι γιοί της δεξιά και αριστερά του. Προφανώς αναφερόμαστε σε ένα πρόσωπο με κύρος και επιφάνεια οικονομική, όταν αναφερόμαστε στην μητέρα του Ιακώβου και του Ιωάννου του Θεολόγου και Ευαγγελιστού.

20. Τότε προσήλθε προς αυτόν η μήτηρ των υιών του Ζεβεδαίου μετά των υιών αυτής, προσκυνούσα και ζητούσα τι παρ' αυτού.
21. Ο δε είπε προς αυτήν· Τι θέλεις; Λέγει προς αυτόν· Ειπέ να καθήσωσιν ούτοι οι δύο υιοί μου εις εκ δεξιών σου και εις εξ αριστερών εν τη βασιλεία σου.
(Κατά Ματθαίον 20:20,21)

Σε άλλο σημείο στην Καινή Διαθήκη, αναφέρει ότι πολλές επιφανείς γυναίκες στην Θεσσαλονίκη δέχθηκαν το μήνυμα του Αποστόλου Παύλου.

Επομένως,
η φράση ταπεινοί την καρδία ανήκει σε κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο που ανοίγει την καρδιά του στον Θεό.

Αρκεί να μας υπενθυμίσω ότι ο Απόστολος Παύλος υπήρξε σφόδρα μορφωμένος, ενδεχομένως, μιλούσε τουλάχιστον 4 γλώσσες, Εβραϊκά, Αραμαϊκά, Ελληνικά, και Λατινικά, ενώ σε κάποιο σημείο μέσα στις γραφές ενώ κάποιος τον κριτικάρει λέγοντας του.

24. Ενώ δε αυτός απελογείτο ταύτα, ο Φήστος είπε με μεγάλην φωνήν· Μαίνεσαι, Παύλε, τα πολλά γράμματα σε καταφέρουσιν εις μανίαν.

Απαντάει:
25. Ο δε, Δεν μαίνομαι, είπε, κράτιστε Φήστε, αλλά προφέρω λόγους αληθείας και νοός υγιαίνοντος.
(Οι πράξεις των Αποστόλων 26:24,25)

Αυτός άλλωστε θεωρώ ότι ήταν ένας από τους λόγους που τον έστειλε στα έθνη ο ίδιος ο Χριστός. Δεδομένου της μεταστροφής του στον Χριστιανισμό, υπήρξε μορφωμένος, κοσμοπολίτης και ανοιχτός σε διαφορετικές κουλτούρες.


Προδρόμου Μαρία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου