Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Ο πατέρας της σύγχρονης προπαγάνδας

Γνωρίζω ότι η λέξη προπαγάνδα ίσως διεγείρει μια δυσάρεστη χροιά συναισθημάτων στον εγκέφαλο πολλών. Σε κάθε περίπτωση αν η προπαγάνδα είναι καλή ή κακή εξαρτάται από την αξία της αιτίας από όπου και προκύπτει καθώς και την εγκυρότητα των πληροφοριών που δημοσιεύονται.


Η λέξη προπαγάνδα, από την φύση της, περιέχει ορισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία, όπως και τα περισσότερα πράγματα στον κόσμο, είναι "ούτε καλά ούτε κακά αλλά η συνήθεια τα κάνει να λειτουργούν αναλόγως."

Βλέπουμε τον ορισμό της λέξης, έτσι όπως συμπεριλαμβάνεται στο λεξικό Funk and Wagnalls :






O Edward Bernays υπήρξε ο πατέρας της σύγχρονης προπαγάνδας, και το σύγγραμμα του Propaganda, ενέπνευσε τον Joseph Goebbels περισσότερο από καθετί άλλο στην χάραξη της ναζιστικής προπαγάνδας. 

Επιπρόσθετα, να υπογραμμίσουμε ότι ο Endward Bernays ήταν ο ανεψιός του Sigmund Freud, που υιοθέτησε , o S.G., μεταξύ άλλων ιδεών, και την ιδέα της συνέχειας μεταξύ των ζώων και των ανθρώπων. .. Πώς άραγε αυτά σχετίζονται αναμεταξύ τους; Αυτό είναι θέμα μίας άλλης έρευνας..


Δεν υπάρχει άλλη λέξη στην αγγλική γλώσσα, -λέει ο Μπερνεζ- της οποίας το νόημα και το μήνυμα να έχει τόσο πολύ διαστρεβλωθεί όσο η λέξη προπαγάνδα. Η αλλαγή έλαβε χώρα κυρίως κατά την διάρκεια του τελευταίου πολέμου, όταν ο όρος πήρε μια αναμφισβήτητα απαίσια απόχρωση.

Αν κοιτάξετε το Standard Dictionary, η λέξη εφαρμόστηκε σε μια κοινότητα ή την κοινωνία των καρδιναλίων για την φροντίδα και την επίβλεψη ξένων αποστολών που συστάθηκε στη Ρώμη κατά το έτος 1627. Εφαρμόστηκε επίσης στο κολέγιο για την προπαγάνδα της Ρώμης που ιδρύθηκε από τον πάπα Urban VIII, για την εκπαίδευση των ιεραποστόλων. Ως εκ τούτου, τα επόμενα χρόνια η λέξη εφαρμόστηκε σε οποιοδήποτε θεσμό ή σχέδιο για την διάδοση ενός δόγματος ή συστήματος.

Κρίνοντας από αυτόν τον ορισμό, βλέπουμε , ότι στην πραγματικότητα, η προπαγάνδα είναι μία τελείως νόμιμη μορφή ανθρώπινης δραστηριότητας.

-Αυτό θα πεί βιβλίο γραμμένο από επιστήμονα προπαγανδιστή- 

Κάθε κοινωνία, κοινωνικό θρησκευτική ή πολιτική, που διέπετε από συγκεκριμένα πιστεύω, και έχει ως στόχο να τα καταστήσει γνωστά, είτε με γραπτό είτε με προφορικό λόγο, ασκεί προπαγάνδα.

Η αλήθεια είναι ισχυρή και πρέπει να επικρατήσει, και εάν ένας οργανισμός ανθρώπων πιστεύει ότι έχει ανακαλύψει μία πολύτιμη αλήθεια, δεν είναι μόνο προνόμιο αλλά και καθήκον τους να διαδώσουν την αλήθεια. Αν συνειδητοποιούσαν , πόσο γρήγορα πρέπει, ότι αυτή η εξάπλωση της αλήθειας μπορεί να γίνει σε μεγάλη κλίμακα και αποτελεσματικά μόνο με την οργανωμένη προσπάθεια, θα μας ανάγκαζαν να χρησιμοποιήσουμε τον Τύπο και την "εξέδρα" ως το καλύτερο μέσο που έχει ως στόχο να της χαρίσει ευρεία κυκλοφορία. 

Η προπαγάνδα γίνεται φαύλη και επιπληκτική μόνο όταν οι συντάκτες της συνειδητά και σκόπιμα διαδίδουν αυτό που ξέρουν ότι είναι ψέματα, ή όταν στοχεύουν σε τα αποτελέσματα που ξέρουν να είναι επιζήμια για το κοινό καλό ."Η προπαγάνδα" στην σωστή της έννοια είναι μια απόλυτα υγιής λέξη, των τίμιων συγγένειας, και με μια έντιμη καταγωγή, και έντιμη ιστορία."Δεν ξέρω γιατί, μου θυμίζει ομιλία Αμερικάνου προέδρου. :)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου