Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Περί Λογικής ο Λόγος, Maria Prodromou

Όπως έχω πει και άλλοτε , την λογική μπορούμε να την συναντήσουμε στα μαθηματικά αλλά και στην φιλοσοφία. 

Είναι έγκλημα που στις μέρες μας, ο σύγχρονος άνθρωπος έχει  απεμπολήσει την  λογική  από το πεδίο της φιλοσοφίας ενώ η ίδια η λέξη εννιολογικά έχει αποκτήσει ένα εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο.. καθώς προσεγγίζουμε την έννοια του ορθού Λόγου.

Άραγε πού βρίσκονται οι απαρχές της λογικής, δηλαδή σε ποιες ανθρώπινες δραστηριότητες υπήρχε έντονη και διαρκής χρήση επιχειρημάτων, ώστε να αναδειχθεί η ανάγκη συστηματικής μελέτης τους;

Τα πεδία με αυτό το χαρακτηριστικό ήταν τρία, δηλαδή τα μαθηματικά, η φιλοσοφία και η καθημερινή επιχειρηματολογία, ειδικότερα στον πολιτικό και δικαστικό στίβο."


Image (tanagram art) 

Ίδια σχήματα σε διαφορετική διάταξη, και ως εκ τούτου λαμβάνουμε διαφορετικό αποτέλεσμα κάθε φορά.

Βλέπετε λοιπόν πως υπάρχουν περισσότερα από ένα αποτέλεσμα στην συλλογιστική διαδικασία του σχεδιασμού. Δεν υπάρχει μόνο ένα. Την νοητική αυτή διαδικασία σχεδιασμού, αρκετές φορές, εκμεταλλεύτηκαν πολλοί μέσα στο πέρασμα των αιώνων για να παγιδεύσουν την νοημοσύνη του ανθρώπου σε ένα μοναχά αποτέλεσμα, ένα μοναχά αποδεχτό σχήμα, εκείνο που θεωρεί ο δικός του προσωπικός κόσμος σωστό και αληθινό. 





Αν και προσωπικά , ποτέ δεν θα όριζα την νοημοσύνη του ανθρώπου , με απόλυτα, στατικά ή γενικευμένα σχήματα , όπως συμβαίνει με τα γεωμετρικά σχήματα.

Οι πιθανότητες της ανθρώπινης νοημοσύνης για όλους, είναι άπειρες. Το να την τοποθετείς την ανθρώπινη λογική σε "συσκευασία με ζελατίνα" είναι φανατισμός δίχως αγάπη για την νόηση και φανερώνει άγνοια καθώς ο ψυχισμός του ανθρώπου σε συνδυασμό με την εμπειρία του και την προσωπικότητα του είναι ακόμα πιο ιδιαίτερα ως προς το περιεχόμενο.

Και η ίδια η ζωή μας έχει αποδείξει ότι στην πράξη, ο άνθρωπος μπορεί και λειτουργεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους για το ίδιο θέμα, γιατί υπάρχουν άπειρες συνισταμένες που επηρεάζουν την εξέλιξη της συλλογιστική τέχνης.

Maria Prodromou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου