Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Άσε την Ειρήνη, την νοημοσύνη, την ζωή και την αγάπη να γίνει το όραμα της καθημερινότητας.




Άσε την Ειρήνη, την νοημοσύνη, την ζωή και την αγάπη να γίνει το όραμα της καθημερινότητας.
Εσείς..



Κάθε πότε ακούτε την λέξη φόβος ; Την λέξη βία;
Ανέκαθεν πίστευα πως από όλα τα θρησκευτικά κείμενα αλλά και από τα εκπαιδευτικά, πολιτικά,
έννοιες που συμβάλουν στην διαμόρφωση του χαρακτήρα, της προσωπικότητας του ανθρώπου και παραπέμπουν σε φόβο, σε βία θα έπρεπε να αφαιρεθούν.

Όταν κανείς κοιτάζει μέσα στο μυαλό ανακαλύπτει νευρώνες που μάχονται ο ένας τον άλλο και αυτή η πράξη είναι που ουσιαστικά εξαφανίζει την δύναμη του μυαλού, επειδή διαρκώς κρίνουμε, κρτικάρουμε και λογοκρίνουμε.

Όταν πάλι λειτουργούμε υπό την επήρεια φόβου χρησιμοποιούμε ένα μικρό μέρος του μυαλού, αλλά όταν το χρησιμοποιούμε δημιουργικά τότε αυτό φωτίζεται.

Η λύση σύμφωνα με τους ερευνητές της NASA, είναι να οραματίζεται κανείς καθημερινά .

Εκείνη που χρησιμοποιεί το μυαλό της ,την φαντασία της και δημιουργεί νέες πιθανότητας ονομάζεται αποκλείνων.

Ενώ ο συγκλίνων βάζει φρένο στις νέες καλύτερες προσπάθειες.

Ακολουθώντας το κλασσικό παράδειγμα "το είδα στο σχολείο, το δοκιμάσαμε και δεν πέτυχε", που λαμβάνει με απλά λόγια σαν παράδειγμα το φρένο των αποτυχημένων.

Όμως όλοι οι άνθρωποι είναι γεννημένοι δημιουργικές ευφυΐες αλλά το εκπαιδευτικό σύστημα, τις καταστρέφει.

Και βεβαίως τον σεβασμό θα διδάξεις -ή πιο σωστά θα εμπνεύσεις- στον άνθρωπο και όχι τον φόβο. Την ειρήνη και όχι την βία.

Αφιερωμένο στους αληθινούς πρωτοπόρους που παρέχουν εργαλεία στην ανθρωπότητα, 
ώστε κυριολεκτικά να ξεφύγουν από την ιδέα του φόβου και της βίας, δίχως περιορισμούς και προκαταλήψεις..

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

"..προφέρω λόγους αληθείας και νοός υγιαίνοντος.", Προδρόμου Μαρία

"..προφέρω λόγους αληθείας και νοός υγιαίνοντος."


Υποσχέθηκα στον εαυτό μου να συνθέσω αυτήν την σημείωση, διότι πολλοί θωρούν και πιστεύουν ότι μόνο στους ταπεινούς τη καρδία, τους αγράμματους και τους φτωχούς φανερώνεται ο Θεός, διότι οι μορφωμένοι έχουν την τάση να στηρίζονται περισσότερο στα πτυχία και της γνώσεις τους παρά στον ίδιο τον Θεό και την ανθρωπιά.

Αυτή η λανθασμένη αντίληψη εφορμεί από την παρερμηνεία ορισμένων εδαφίων που υπάρχουν στα Ευαγγέλια και τις επιστολές, με επικρατέστερο εκείνο το εδάφιο που αναφέρεται στην προς Κορινθίους Α επιστολή 
8,2 ἡ γνῶσις φυσιοῖ, ἡ δὲ ἀγάπη οἰκοδομεῖ.

Εδώ θα ήθελαν να υπογραμμίσω και να τονίσω ότι το εδάφιο αυτό αναφέρεται σε πνευματικούς ανθρώπους και όχι σε κάποια επιστημονική ομάδα που κατέχει διαφόρων ειδών πτυχία.

Στην κοινότητα αυτή παρουσιάστηκαν ορισμένα θέματα , διότι ορισμένοι θεωρούσαν ότι γνώριζαν καλύτερα το πως πρέπει να λατρεύεται ο Θεός. ενώ στην πράξη μάλωναν για ανθρώπινες παραδόσεις και όχι για την αληθινή λατρεία του θεού. 
{Για την ακρίβεια από το φαγητό προέκυψαν οι διάφορες διαμάχες, για τα ειδωλόθυτα.}

Δεν θα χρωματίσω τους μορφωμένους ή τους αμόρφωτους , με συγκεκριμένα πνευματικά χαρακτηριστικά, Προσωπικά, πιστεύω ότι τα πάθη και οι αδυναμίες , όπως η υπερφίαλη γνώση, δεν γνωρίζει φύλο, φυλή. Δεν δείχνει προτίμηση προς μία συγκεκριμένη επαγγελματική συντεχνία ή την ανεργία..

Υπάρχουν άνθρωποι σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας που θεωρούν ή νομίζουν ότι γνωρίζουν καλύτερα από τον συνάνθρωπο. Και αυτό στέκεται εμπόδιο στο επικοινωνήσουν και να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία, την οικογένεια, την οποιαδήποτε μορφής σχέση..

Είναι απάτη, ότι οι φτωχοί και δίχως πτυχία είναι πιο θεοσεβούμενοι.

Ο Αβράαμ, κάποτε , έπειτα από μία μάχη, συνάντησε τον ιερέα Μελχισεδέκ και βασιλιά του Σαλήμ ο οποίος τον ευλόγησε. Ο Αβραάμ τότε του έδωσε το ένα δέκατο από όλα τα λάφυρα, ενώ τα υπόλοιπα τα έδωσε στο βασιλιά των Σοδόμων .. Με την προσφορά της δεκάτης ευλογήθηκε όχι μόνο αυτός αλλά και οι απόγονοι του..."Ο πατέρας της πίστης" δεν ήταν φτωχός. Με μπαλωμένο χιτώνα.

Επιπρόσθετα, ας μην ξεχνάμε μία ακόμη ισχυρή φυσιογνωμία, την μητέρα των υιών του Ζεβεδαίου. Η οποία ζήτησε από τον Χριστό να καθίσουν οι γιοί της δεξιά και αριστερά του. Προφανώς αναφερόμαστε σε ένα πρόσωπο με κύρος και επιφάνεια οικονομική, όταν αναφερόμαστε στην μητέρα του Ιακώβου και του Ιωάννου του Θεολόγου και Ευαγγελιστού.

20. Τότε προσήλθε προς αυτόν η μήτηρ των υιών του Ζεβεδαίου μετά των υιών αυτής, προσκυνούσα και ζητούσα τι παρ' αυτού.
21. Ο δε είπε προς αυτήν· Τι θέλεις; Λέγει προς αυτόν· Ειπέ να καθήσωσιν ούτοι οι δύο υιοί μου εις εκ δεξιών σου και εις εξ αριστερών εν τη βασιλεία σου.
(Κατά Ματθαίον 20:20,21)

Σε άλλο σημείο στην Καινή Διαθήκη, αναφέρει ότι πολλές επιφανείς γυναίκες στην Θεσσαλονίκη δέχθηκαν το μήνυμα του Αποστόλου Παύλου.

Επομένως,
η φράση ταπεινοί την καρδία ανήκει σε κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο που ανοίγει την καρδιά του στον Θεό.

Αρκεί να μας υπενθυμίσω ότι ο Απόστολος Παύλος υπήρξε σφόδρα μορφωμένος, ενδεχομένως, μιλούσε τουλάχιστον 4 γλώσσες, Εβραϊκά, Αραμαϊκά, Ελληνικά, και Λατινικά, ενώ σε κάποιο σημείο μέσα στις γραφές ενώ κάποιος τον κριτικάρει λέγοντας του.

24. Ενώ δε αυτός απελογείτο ταύτα, ο Φήστος είπε με μεγάλην φωνήν· Μαίνεσαι, Παύλε, τα πολλά γράμματα σε καταφέρουσιν εις μανίαν.

Απαντάει:
25. Ο δε, Δεν μαίνομαι, είπε, κράτιστε Φήστε, αλλά προφέρω λόγους αληθείας και νοός υγιαίνοντος.
(Οι πράξεις των Αποστόλων 26:24,25)

Αυτός άλλωστε θεωρώ ότι ήταν ένας από τους λόγους που τον έστειλε στα έθνη ο ίδιος ο Χριστός. Δεδομένου της μεταστροφής του στον Χριστιανισμό, υπήρξε μορφωμένος, κοσμοπολίτης και ανοιχτός σε διαφορετικές κουλτούρες.


Προδρόμου Μαρία

Η φυσική κίνηση των ατόμων. Προδρόμου Μαρία


Κλείνοντας, εμπνεόμενη πάντα απ'ο τις αντιλήψεις του Δημόκριτου για το κενό και τα άτομα θα θέσω ένα ερώτημα, όπως κάναν οι αρχαίοι Έλληνες.

Υπάρχει η φυσική κίνηση των ατόμων, οποιοσδήποτε εξαναγκασμός θεωρείτε βίαια κίνηση.

Προς τι λοιπόν στα κοινωνικά θρησκευτικά συστήματα η υποταγή και ο εξαναγκασμός; 

Είναι περίεργη η αδυναμία που παρουσιάζουν στον ανθρώπινο νου να εξελιχθεί δίχως βία ή εξαναγκασμό. Φανερώνει ότι η σοφία δεν είναι άνωθεν.


Εις μνήμην της αβύσσου που κάθετα ι στα γόνατα της δημιουργίας.


Θεσσαλονίκη 2017
Προδρόμου Μαρία

Εννοιολογική φυσική , Προδρόμου Μαρία


Επιχείρησα, από περιέργεια, να βρω μια εικόνα που να αναπαριστά σε ικανοποιητικό βαθμό το Δημοκριτειο κοσμολογικό μοντέλο.

Δεν έχω εντοπίσει κάτι το αξιόλογο.

Τελείωσα μονάχα το πρώτο κεφάλαιο "Τα άτομα και το κενό" που αναλύει μερικώς μερικές σκέψεις του Δημόκριτου και συνειδητοποιώ το μεγάλο εννοιολογικό χάσμα που υπάρχει μεταξύ της νοήσεως του Δημόκριτου και των σύγχρονων φυσικών.

Όχι μονάχα ο Αριστοτέλης, ο Επίκουρος και οι σύγχρονοι τον αντέγραψαν αλλά ούτε ήταν σε θέση να συλλάβουν και να εισάγουν νέες έννοιες.

Οι βασικές έννοιες που διδάσκονται τα παιδιά σήμερα λανθασμένα, και ότι εξέλιξη υπήρξε οφείλεται στις εννοιολογικές συλλήψεις αυτής της διάνοιας.

Πιστεύω ότι πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε μαθηματική διατύπωση, οφείλουμε πρώτα εννοιολογικά να συλλάβουμε τις σχέσεις που διέπουν το σύμπαν. 

"Γιατί", για παράδειγμα το σύμπαν λειτουργεί έτσι.

Τα μαθηματικά είναι ένα υπέροχο εργαλείο, το οποίο όμως παραμένει ανενεργό δίχως το σωστό εννοιολογικό περιεχόμενο που πηγάζει από την εννοιολογική φυσική. Υπό αυτήν την έννοια οποιαδήποτε μαθηματική εξέλιξη δεν μας βοηθάει.

Νιώθω συνεπαρμένη γιατί ο Δημόκριτος μπόρεσε να συλλάβει ένας μέρος του απείρου , ένα μέρος της θεότητας κι αυτό χρησιμοποιούντας μονάχα την διανόηση του. 
Μπόρεσε να συλλάβει το γιατί (μερικώς).

Τα μαθηματικά απλα περιγράφουν με λέξεις όπως τα κείμενα μια ιστορία, το γιατί. Η ποιότητα της περιγραφής εξαρτάται από την αντίληψη του κάθε ανθρώπου. Κατά πόσο μπορεί να εισχωρήσει σε βάθος στην ουσία των όντων και των σχέσεων που διέπουν αυτές Καθαρότητα. Ακρίβεια. Σαφήνεια.

Ίσως σε μια άλλη κοινωνία όπου η παιδεία θα λάβει σωστά θεμέλια οι επιστήμες να διδάσκονται διαφορετικά.

Θεωρώ λοιπόν, ότι η εννοιολογική φυσική θα έπρεπε να μπει ως μάθημα στα σχολεία.

Είναι μια παλαιά μεν, αλλά ταυτοχρόνως και καινούργια έννοια .


Από τον Δημόκριτο στο μέλλον.

Προδρόμου Μαρία
Θεσσαλονίκη 2017

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

40 μέρες στην έρημο.

Οι σπουδές μου, επιτρέπουν και εγείρουν πλήθος θεοσοφικών ερωτημάτων, που εύλογα, θα μπορούσε να θέσει κάθε καλοπροαίρετος μελετητής - ερευνητής γύρω από τα Ευαγγέλια.


Πολλά έχουν γραφθεί από θεολόγους και ερευνητές αναφορικά με τους πειρασμούς που παρουσιάστηκαν στον Χριστό ενώ βρισκόταν στην έρημο για 40 μέρες.

Τον τρίτο πειρασμό μελετούσα στο μυαλό μου συχνά πυκνά τον τελευταίο καιρό.
Εδώ ακολουθούν τα εδάφια από το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο. Κεφάλαιο 4.


8 Πάλι τον οδήγησε ο διάβολος σ’ ένα πολύ ψηλό βουνό και του έδειξε όλα του κόσμου τα βασίλεια και τη λαμπρότητά τους.

9 Ύστερα του είπε: «Όλα αυτά θα σου τα δώσω, αν πέσεις και με προσκυνήσεις».

10 Ο Ιησούς όμως του απάντησε: «Φύγε από μπροστά μου, σατανά! Η Γραφή το λέει καθαρά: μόνο τον Κύριο το Θεό σου θα προσκυνάς και μόνο αυτόν θα λατρεύεις».

11 Τότε ο διάβολος άφησε τον Ιησού, και άγγελοι Θεού ήρθαν και τον υπηρετούσαν.

Δεν δέχθηκε να προσκυνήσει ή να υποταχθεί σε κανένα απολύτως σαρκικό σχήμα ή σαρκικό είδωλο. Σε καμιά κεφαλή δεν υποτάχθηκε. Μόνο τον θεό δέχθηκε.

Δεν είναι λοιπόν, περίεργο, που έχει κωδικοποιηθεί η υποταγή μέσα στα Ευαγγέλια σε κοσμικές εξουσίες και όχι στον ίδιο το Θεό;

Απάντησε ο Χριστός με αγανάκτηση μάλιστα!!
“φύγε αμέσως από εμπρός μου, σατανά. Διότι έχει γραφή· Κυριον τον Θεόν σου θα προσκυνήσης και αυτόν μόνον θα λατρεύσης”.

Τον είπε Σατανά, εκείνον που του ζήτησε να τον προσκυνήσει. Δηλαδή εχθρό.

Επίκουρος - Πλούταρχος, Maria Prodromou



Κανένας σύγχρονος πρωτοπόρος δεν τολμά να φέρει σε κοινή θέα και δημόσιο διάλογο τα ερωτήματα που έθεσαν οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι.


Ελεύθερη βούληση, παρέκκλισης, απόκλισης, απροσδιοριστία, 
Στον φυσικό και πνευματικό κόσμο.

Μα πως άλλωστε. Αφού τα ερωτηματικά θα σάρωναν κυριολεκτικά τα δεσμά της δουλειάς και η απόκλιση , η παρέκκλισης θα εκλαμβάνονταν ως φυσική εξέλιξη. Ενώ η ελευθερία βούλησης ως αυτο-δυναμη κίνηση. Αυτοκυριαρχία, καθώς τα άτομα μπορούν να διατηρήσουν την δική τους ενέργεια αλλά να δέχονται "πλήγματα" και από εξωτερικά συστήματα.

Όταν μελετάει κανείς τους Έλληνες φιλοσόφους νιώθει των σκοταδισμό τον θρησκευτικών ηγετών να απλώνεται διάπλατα πίσω από φράσεις όπως τυφλή υπακοή, μην το ψάχνεις, μην έρευνας, έτσι ήταν, η τάξη της φύσις κτλ. Συσσώρευση άγνοιας, της μεγαλύτερης μορφής εγωισμού, δίχως βαθύτερη επιθυμία και αγάπη για την αναζήτηση και την γνώση της ουσίας των όντων, που δημιουργεί την νόηση, την θεία διανόηση 
Της πρωταρχικής ουσίας που δημιούργησε τον υλικό και πνευματικό κόσμο.

Το μυαλό του ανθρώπου, όπως έλεγε ο αρχαίος Έλληνας συγγραφέας Πλούταρχος, "Το μυαλό είναι μία φωτιά που πρέπει να ανάψει, όχι δοχείο που πρέπει να γεμίσει". Γι αυτό, η πλειοψηφία των ανθρώπων κουράζεται από την συσσώρευση γνώσεων και την έρευνα. Δεν υπάρχει φως. Δεν υπάρχει κοινωνία με το φως.
Είναι δυνατόν να σου δείξει κάποιος την ένωση με το φως κι έπειτα να σου λέει χρήζεις βοηθείας; Με πόση ευκολία λοιπόν αποκαλύπτεται το ψέμα της αυθεντικής γνώσης; Το ψέμα κάθε αυθεντίας.
Σίγουρα κάτι συμβαίνει εδώ. Στο μηχανισμό αυτό της σκέψης. Θα συνεχίσω λοιπόν και θα πω , ότι η ζωή του ανθρώπου δεν είναι δοχείο για να γεμίσει με πετραδάκια, άμμο, και στο τέλος να στουμπώσει με νερό όπως εκφέρονται πολλοί ψυχολόγοι και πνευματικοί φιλόσοφοι. Η ζωή του ανθρώπου οφείλει να λάμπει από φως και όχι να καίει τον ίδιο τον άνθρωπο στο καμίνι της εγκατάλειψης , αλλά ούτε να στουμπώνει με σκουπίδια το καμίνι ο ίδιος ο άνθρωπος για να συνεχίσει να καίει και να του λεν κοίτα πως λάμπεις. Αυτό δεν είναι το Φως.

Maria Prodromou

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Η αληθινή δικαιοσύνη - Maria Prodromou

Η συντριπτική πλειοψηφία των θρησκευτικών, φιλοσοφικών και πολιτικών ιδεολογικών θέσεων ενσωματώνει, κωδικοποιεί και ασπάζεται την ιδέα της βίας στην λογική, ως κάτι το φυσιολογικό.

Όμως η αληθινή δικαιοσύνη, είτε αναφερόμαστε στην πολιτική, είτε στην θρησκεία, είτε σε προσωπική ιδεολογία, δεν μπορεί να επιβληθεί δια της βίας.

Όσοι αποφεύγουν τις άδικες ενέργειες γιατί φοβούνται ή λόγω αδυναμίας, -π.χ. μία χώρα δεν εισβάλει σε μια άλλη διότι είναι αδύναμη- αυτού του είδους οι άνθρωποι φανερώνουν ότι δεν γνωρίζουν κι ούτε ενδιαφέρονται για την αγαθότητα και την εφαρμογή της δικαιοσύνης, που έχει μέσα της κωδικοποιημένη την αγαθότητα.

Διότι αγαθό δεν είναι το να μην αδικεί κάποιος, αλλά να μην θέλει να αδικήσει τον συνάνθρωπο.

Και πως μπορεί άλλωστε να συμβεί κάτι τέτοιο , όταν κανείς ξεκάθαρα ασπάζεται την ιδέα της βίας ή της στυγνής λογικής. 

Όταν ο εσωτερικός κόσμος του ανθρώπου, ο ψυχισμός του, δεν περιλαμβάνει αρνητικά στοιχεία, και συνειδητά ακολουθεί το μονοπάτι του δέον γενέσθαι, δίχως εσωτερικές ή εξωτερικές πιέσεις, τότε μπορούμε να πούμε ότι η αγαθότητα έχει φύση όμοια με εκείνη του αγαθού ανθρώπου αλλά και της αγαθότητας του Θεού, όταν βεβαίως και εφόσον αναφερόμαστε στην θρησκεία.

Όσοι ενστερνίζονται την ιδέα της βίαιης, της στυγνής λογικής, ωθούν τον άνθρωπο και ως εκ τούτου τις κοινωνίες στην αδικία και τον πόλεμο.

Από μόνοι τους λοιπόν φανερώνουν ότι ούτε γνωρίζουν τον θεό, αλλά πολύ περισσότερο ότι δεν γνωρίζουν τον άνθρωπο 

και ότι επιζητούν τον θαυμασμό και το χειροκρότημα των άλλων! 


Maria Prodromou

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Brennan Breed, “Bringing the Case before the LORD” VII. WHAT SHOULD WE DO?

VII. WHAT SHOULD WE DO?

Like all people, my perspective is informed by my particular context. I am mindful that my own particular context is not universal. And moreover, my perspective is not normative. There are other perspectives that I must seek out in dialogue in order to learn more about this world and our place in it.

I find these two principles — that perspectives are informed by contexts, and that no perspective is normative for all others — to be incredibly important for dialogue of any kind. And in my work as a biblical scholar, I find that these two principles are crucial to our shared hermeneutical work with the biblical text, as well. These principles affirm both the important differences between cultures and their non-hierarchical relationships. I take these principles to extend to ancient Israel, too: their sexual ethics are not normative for our sexual ethics, whatever our context. 

We must shape our ethics by grappling with these texts and our traditions in light of our current contexts and experiences. This claim is nothing new, as one finds it throughout the biblical text. In fact, it defines the way ancient Israelites understood their law.

Whereas modern North Americans generally understand law in a static sense, based on the concept of monolithic and enforceable law ― codes, ancient Israelites has a very different concept of written law. Moses, introducing the second enunciation of the Ten Commandments in Deuteronomy 5:3, gives an insight into the Israelite conception of law: 

‖ YHWH did not make this covenant with our ancestors, but with us, ourselves, these ones here today, all of us who are living. ‖ 

On the level of the narrative, Moses‘ statement is a bald -faced lie:

Moses speaks these words to the ― new generation, ‖ the people who most certainly were not present at Horeb. And yet Moses says that the ancestors were not there — it was in fact the as-yet unborn new generation who was truly there in the flesh.

Here, Moses claims that the true addressees of the covenant are ― us, ‖ the ones ― here today. ‖ But who are―we, ‖ and when is ― today ‖ ? This text in written using ― indexicals, ‖ words that shift based on the time and place of their enunciation — now, today, us, you, here,ourselves — in order to claim that you — whoever you are, wherever you are,reading this text — are given this task.

You must struggle to appropriate the covenant with YHWH as something not frozen in the past but alive, vibrant,responsive to your life, right here and now.

And in order to make this clear,Moses in the following verses repeats the Ten Commandments, but he changesthem to fit the new context of the people, as well. Among other slight changes, Moses includes the word ― land ‖ in the list of things that one should not covet (Deut 5:21; cf. Exod 21:17). Here, Moses updates the law to reflect the new reality of life within the land that the Israelites were about to begin.

We find many other examples of the law responding to new situations in theTorah and beyond. In Numbers 27, for example, the daughters of Zelophehad, adeceased Israelite, confront Moses with this problem: Zelophehad did not haveany sons, and law and custom deemed daughters unfit to inherit. So his possessions would simply filter out of the family. So these bold daughters, Mahlah, Noah, Hoglah, Milkah and Tirzah, decided to ask Moses to see if the lawcould change to accommodate these new circumstances and to recognize people who had not yet been recognized.

And Moses immediately ― brought the case before YHWH‖ (Num 27:5), and YHWH replied, ― Zelophehad‘s daughters are right. ‖ And then YHWH changed the law for everyone in order to reflect and support this group who, until that moment, the law had not recognized or respected (Num 27:6-11), saying, ―this is to have the force of law for the Israelites, as YHWH commanded Moses.‖ (Num 27:11)

We can see that God decrees that the law must change in order to work in new circumstances. In this instance, thelaws, ethics and cultural practices surrounding family inheritance law change inorder to give standing to people whom the law had not yet protected. 

Biblical law is a tradition, and like all traditions it is not a static entity but a dynamic and evolving process. In our own contexts, we must be open to the ways in which our cultural contexts and our own traditions are changing, and our ethical and theological principles must remain in constant dialogue with the changing world. This is, I believe, how God has always worked in the world. 

And we can see this principle at work in Isaiah 56, wherein the prophet declares eunuchs and foreigners to bepart of the assembly of YHWH, and it is also at work when David requested consecrated bread from Ahimelek the priest at Nob (1 Sam 21), and again when Jesus refers to David‘s use of consecrated bread as he and his disciples picked grain on the Sabbath (Mark 2:23-28), and yet again when gentiles began to joint he community of Jesus worshippers (cf. Acts 10).

And I believe that we must continue this task of reassessing our ethical and cultural heritages in light of the actual human realities in our communities. 

This is, I believe, the authentically biblical way for my culture to engage our history, our neighbors, and our living, dynamic God. Over the last century dramatic changes have impacted North American conceptions of human sexuality. One important site of change has been ourconception of gender roles, and specifically the relationship between genders. With legal changes that gave women, at least in theory, equal standing before thelaw, including the political recognition of their right to vote, combined with cultural changes that led to more women seeking employment and higher education, American women and men have for the most part renegotiated thei reconomic, domestic and child-rearing responsibilities. 

Men rarely call themselve sthe head of the household, and they can no longer take for granted that they arethe utmost authority in the family. Men no longer assume that their career path isthe most important one, and they must be willing to share chores and childcare. People in my generation and younger generations simply accept this, but in theprevious few generations this was a site of considerable conflict. 

Many Christian denominations in the United States, such as the Episcopal Church and the Presbyterian Church, had an intense struggle over the ordination of women that led to fractures within these denominations that remains today. But even such things as typical marriage age, family size, and the possibility for women to initiate divorce proceedings have changed over the past century. While these changes are often cast as evidence of moral decline –and to be sure some of the mare, such as the rapid increase in child exploitation -- many of them are simply changes. Some of them are changes, in my opinion at least, for the better. 

My point is this: the Bible does not offer simple guidance when it comes to the issue of human sexuality. Instead, as Moses testifies, God‘s word calls us to grapple with our tradition in the midst of our present context. At the core of this calling are the commands to love God and love our neighbor as ourselves. 

Quite often, the discussion about human sexuality is characterized as ― he biblical conservatives against the liberals, who abandon the Bible and go with the cultural current. 

But as I have tried to show here, there are two different senses of the word ― biblical‖ at work here – for conservatives, ― biblical‖ often means replicating ancient sexual ethics, at least to a degree. I am proposing a liberal position that takes the Bible very seriously, especially in its call to continue the process of crafting our ethics in relation to both the changing world as well as God‘s continuing involvement in it. 

To conclude with a comment on the current issue most responsible for the discussion of human sexuality: I myself am supportive of gay and lesbian relationships primarily because I have come to know many wonderful people who love God, and each other, more strongly because of their relationships. 

I have seen them raise wonderful children. I have heard their testimony and I have seenthe fruits of their faith manifest in their lives and the lives of others. Of course,there are individuals in every community that abuse the gift of human sexuality, but the gay and lesbian couples that I happen to know love and cherish each other. To me, this is the witness of my current context. Like David approaching the priest of Nob, I realize that these actions transgress old and traditional boundaries. 

But I see a great human need that developing new boundaries wouldaddress. Gay and lesbian Christians, much like the daughters of Zelophehad, have approached the church in the United States and asked that their case be broughtup before the LORD, because the old law does not have a place for them. And,like the prophet in Isaiah 56, I believe that God is calling me to proclaim acceptance of these men and women who have not, until now, fit in to the categories that my culture accepts as normative.

As Moses said: ― YHWH did not make this covenant with our ancestors, but with us, ourselves, these ones here today, all of us who are living. ‖ And so we must ask, what covenant will we assume? Will its highest concerns be to love God and neighbor? And who will beour neighbors?

Brennan Breed, “Bringing the Case before the LORD” VI. FAMILY STRUCTURE

VI. FAMILY STRUCTURE

Fifth, and finally, within the general concept of sexuality one may distinguish the aspect of family structure. In the United States, at least, the conversation about human sexuality has at times focused on the potential changes to the family structure. One might ask: what does a family look like? What is considered normal marital arrangements, normal living situations, and where does one draw borderlines between those inside and outside of a particular family? And what gradations of familial relations does one find within a single family? Among those of European descent living in the United States, generally speaking, a family is understood primarily in terms of a central, ―nuclear‖ core comprised of parents and their children, and perhaps animals kept as pets. One distinguishes between these ―immediate‖ family members and other ―extended‖ family members such as aunts and uncles, grandparents, and cousins of the children. Perhaps it seems unusual to many around the globe that dogs, cats and other pets are considered more central members of the nuclear family than cousins and grandparents. Usually, only immediate family members live in a contiguous living space, and the children only reside with the parents until they are considered adults, at which point they move out, whether or not they have formed another core family unit.

This is radically different from the construction of families one finds in the ancient Near East. In general, ancient Near Easterners understood the family in light of the controlling metaphor of the bet-‘ab, the ―house of the father.‖ This was not a literal house; rather, it expressed the concept of the extended family,―comprising all the descendants of a single living ancestor… Thus, the bet-ab included the head of the house and his wife (or wives), his sons and their wives, his grandsons and their wives, plus any unmarried sons or daughters in the generations below him, along with all the nonrelated dependents.‖

This familial unit was the basis of the land tenure system, and thus it dominated ancient Near Eastern economic and political thought.

International treaties were often framed as one vassal nation becoming part of the bet-ab of the suzerain nation, and even the relationship of the gods to one another, and of humanity to the gods, was expressed in these terms.

Groups of ―houses of fathers‖ would join together as a clan ( mišpa ḥ â), and would work for their mutual protection and economic betterment, something completely foreign to the modern North American context. Also dissimilar is the ethical and religious acceptability of polygyny, the practice of a man marrying multiple wives, and also the practice of concubinage. There is no condemnation of either in the Bible, and neither is there any concrete explanation of the rules and bases of these institutions. They are simply accepted as part of the culture, as is the practice of Levirate marriage (Deut 25:5-6), which would be considered inappropriate in a modern North American context.

One thing that modern North Americans and ancient Israelites share, however, is this: our lived experience rarely reflects the cultural ideal.

While the prevailing idea of a family in ancient Israel, at least according to the texts and artifacts remaining, is hierarchical, patriarchal, and centered on the male head of the household, what we actually find is an incredible diversity of family forms in the Old Testament. We find families like Ruth and Naomi, two women struggling at the margins with no men present, and oddly integrative structures such as the

―Sons of the prophets‖ in the books of Samuel and Kings, who were related by charism not blood, but who also had wives and apparently children as well (2 Kgs 4). Also, from economic records and archaeological remains, we know that most families actually functioned in much more egalitarian ways than the patriarchal idea suggests, with women controlling much of the economic productivity of the household.

A question to consider at this point: what is the ethical and religious value of these non-normative family structures? Are they inherently immoral because they do not conform to the majority practices of the day? The Bible offers no condemnation of Ruth and Naomi‘s man -free family, and neither does it pass judgment on the oddly shaped clan of the Sons of the Prophets. Abraham and Sarah are not considered immoral for having been childless for so long. This brings up an important question for those attempting to use Genesis 1-3 as a normative model for human sexuality, in particular its family structure: what is the status of families that look different than the cultural norm? Are they necessarily ethically or religiously deficient? What about single parents? Or widowers? Surely not all families who look different than the ancient Israelite ideal should be condemned for this deviation. But Genesis 1-3 is silent on this question. What about families that look different? I believe that there is not necessarily an ethical hierarchy tied to cultural normativity that is, if a thing deviates from a norm, it is not necessarily an immoral thing. Perhaps it is, and perhaps it is not –but the mere fact of being different does not particularly matter. It should also be said that the ―orders of creation‖ theology that derives from Genesis 1-3 often tends toward a particular form of idolatry: namely, speaking on behalf of God without clear authorization. The use of the ―orders of creation‖ theology in the 20 th century to support racist and Nazi ideologies should lead us to use extreme caution before attaching hierarchies of value to cultural norms.

Modern North American and ancient Near Eastern cultures diverge in all of these five facets of human sexuality—sexual orientation, gender identification, gender roles, sexual practice and family structure. How, then, should we adjudicate our own sexual ethics today?

Brennan Breed, “Bringing the Case before the LORD” I. WHAT IS BIBLICAL SEXUALITY?

I. WHAT IS BIBLICAL SEXUALITY? 

Human sexuality is– as all humans know from personal experience–quite complex, and talking about the topic of human sexuality is often complicated as well. With discussions concerning issues such as human sexuality, we often find ourselves awash in a sea of previous conversations and assumptions, not all of which are helpful to the conversation at hand. In order to separate out some of the many facets of this issue, I have found it helpful to make several basic distinctions. 

I first wish to distinguish between those individuals and groups who believe that human sexuality was formed and given at creation, and those who believe the sexuality is a contextual phenomenon. The former view holds that God defined a righteous pattern of human sexuality, and that deviation from this pattern is sinful.

In my North American context, one comes across this view fairly often. People who share this perspective often read biblical texts such as Genesis 1-3 as divine descriptions of the institution of marriage, outside of which the expression of human sexuality is generally forbidden. 

Along with this view of monogamous, heterosexual marriage, one often finds an assumption of gender roles—that is, a belief that all men are to act a certain way and fulfill certain obligations, and likewise with all women. 

Adherents of this perspective will often admit that different cultures have slight differences between gender roles and marriage on the surface, but underneath these differences lies a core of similarity with the divine pattern given at creation. On the other hand, many North Americans believe that human sexuality is at least in part a social construction. 

That is, they believe that the thoughts and concerns and values of a particular culture helps shape what is ethically acceptable—and more importantly, that this affects what is acceptable to God. 

This view puts more emphasis on differences between cultural and historical contexts than on any underlying continuity, and it sees sexuality as a narrow part of a much broader cultural fabric that must be considered holistically. Sexuality, in this view, is not a self-contained module that can be easily compared between different cultures, because changing the cultural context changes the significance of every component part. It is instructive and, I think, helpful for dialogue to confess what one believes, and so I confess that I hold this latter view. It is not that I reject anything like biological differences between males and females, or the like. 
Rather, I think that honoring and loving each other and together pursing a just and righteous societyrequires different behavior in various particular communities and cultures.

But we must make another series of distinctions before we even know what we are talking about. What is sexuality? The first thing to note here is that it is a modern term. I can find nothing like a consistent discourse on sexuality in the ancient world, and modern historians have noted that this concept emerged only in the nineteenth century with the scientia sexualis.

It helps to remember that, in the ancient world, there was no sustained and detailed literature on the topic. What we reconstruct as ancient Israelite sexuality would likely seem very foreign to the ancients themselves. Nevertheless, I believe it is helpful to note at least five intertwined, but distinct, facets in the concept of sexuality. These facets, taken together, undergird my conviction that human sexuality is, in large part, a cultural construct. This does not mean, however, that anything and everything is permitted. On the contrary, I believe that we must take our ethical and theological responsibilities very seriously when it comes to sexuality. But I believe that we cannot know what is good in our context and in our culture without abstracting general principles from the biblical text such as ―love God and love the neighbor as oneself‖ — and seeking to recontextualize them in our own cultures.

Brennan Breed, “Bringing the Case before the LORD” II. SEXUAL ORIENTATION

II. SEXUAL ORIENTATION

The first facet of human sexuality is usually called ―sexual orientation.‖ Sexual orientation attempts to classify people based on their feelings and attractions: to what gender is one attracted—to one, the other, or both? The concept of sexual orientation, it is important to remember, is not present in biblical literature. There is no word for ―a gay man‖ or ―a bisexual woman‖ in the ancient Near East. What biblical and other ancient Near Eastern authors do describe are particular actions that we today might classify as ―homosexual‖ in orientation, but the biblical authors seem only see these as actions — not as predispositions. In the story of the Levite‘s concubine (Judg 19:22 -26), the rapists do not seem to care about the gender of their victim — they simply want to exert sexual violence. They wish to rape the male traveler, but instead rape and murder a woman who was a concubine. 
Sexual orientation is not at issue in this text; these particular rapists in Judges 19, like those in the related story of Sodom and Gomorrah in Genesis 19, are simply not homosexual in the sense used in the modern West because they were ambivalent about the gender of their victim. Thus, I do not believe that these stories teach a lesson about sexual orientation. It is important in this regard that the biblical prophets discuss the story of Sodom quite a bit –and they never once mention the gendered aspect of the desired sexual acts of these men. Instead, they mention its lack of hospitality and justice.

As Ezekiel 16:49 says: ―This was the guilt of your sister Sodom: she and her daughters had pride, excess of food, and prosperous ease, but did not aid the poor and needy.‖The same chapter describes Jerusalem‘s sexual impropriety, but does not focus on Sodom‘s.

Orientation is not at issue here–the disgusting aspect of Sodom is its propensity to inflict sexual violence instead of offer hospitality, its acts of aggression and lack of care for its marginalized inhabitants. And in the texts discussing same-gender sexual acts in Leviticus 18:22 and 20:13, the law discusses particular actions, not desires or thoughts or tendencies or lifelong partnerships. From this data, it appears to me that sexual orientation—something we take for granted in my North American context—has little to no correlation with anything in the ancient Near Eastern context. If we want to discuss the topic of sexual orientation, the Old Testament, at least, has little to say to us on the matter.

Brennan Breed, “Bringing the Case before the LORD III. GENDER IDENTIFICATION

III. GENDER IDENTIFICATION

Second, sexuality contains the distinct issue of―gender identification‖—that is, what genders exist and how one identifies as one of them. One might imagine that this is relatively simple there are simply men and women but many cultures have a space for individuals of indeterminate gender, or sometimes for a third gender that is different from men and women.

 In the ancient Near East, we know that there were then, as there are today, hermpahrodites, or people of indefinite biological gender. 

As Matthew 19:12 tells us, some of these people were born this way, while others were made this way. In the ancient world the category of eunuchs usually men who had been castrated or whose genitals were otherwise missing or damaged were understood to be distinct from men in important ways. 

For example, eunuchs could work with women, even supervise women, in ways that men could not, such as Hegai and Saashgaz in the book of Esther, who supervised the concubines (Esther 2:3, 14, 15). There was, quite interestingly, a struggle in ancient Israel over the cultural and religious status of such persons. Whereas Leviticus 21:20 and Deuteronomy 23:1 prohibit people of indeterminate gender from joining the assembly of YHWH, Isaiah 56:3-5 proclaims that YHWH invites these people into the temple and will give to them, if they are faithful, an everlasting name. 

Thus, in the Bible as in the modern world, there are individuals and texts such as the prophet of Isaiah 56 who demand that typical assumptions of binary gender relations change in order to accommodate people who do not fit cleanly into those categories. 

If we want to discuss biblical teachings on gender identification, we must consider the eunuch and those who are displaced by current cultural boundaries of gender.

Brennan Breed, “Bringing the Case before the LORD” IV. GENDER ROLES

IV. GENDER ROLES

A third facet of sexuality can be expressed with the phrase ―gender roles.‖ 

That is, what does a culture expect members of each gender to do? How should a man act, or what does one do to signify that one is a eunuch? What should a woman look like? It is my assumption that these roles are culturally situated, since a cursory examination of women and men around the world will reveal great differences


between how gender is performed in society. For example, men in some parts of the world can walk in public holding hands without anyone making assumptions about their sexual orientations. In the city of Atlanta, where I live, this action signifies erotic attachment, and thus one would assume that two men walking while holding hands were a homosexual couple. 

Or, recently I had a conversation with a group of women from Burundi who were tending a small farm in a lot near my house in Decatur, Georgia. From these women, I learned that, in their culture, tending small plots of land to raise crops for the family‘s consumption is considered a woman‘s task, whereas the men, if they work in agriculture, tend to labor on large-scale farms. In my hometown, however, the predominant culture makes no assumptions about gender roles when it comes to tending small plots of land like many men in the United States, I raise tomatoes and no one thinks twice about that. Thus, an individual‘s actions do not communicate in an unambiguously universal sense about their gender. The ancient Near East was no different: in that cultural spectrum, for example, persuasiveness—the ability to get one‘s way using words — is an important element of what Israelites thought it was to ―be a man.‖ 

I would not say that is shared by North Americans today ―manly‖ men are depicted in action films, for example, as terse. In the latest cinematic iteration of the Batman series, the titular character hardly delivers ten words per film. But perhaps the most interesting difference in gender roles between the modern West and the ancient Near East is this: many moderns imagine masculinity and femininity to be strict opposites without overlap. If a talkative male is not manly, then he must be womanly. If a weak man is not manly, he must then be womanly. Yet the ancient Near East may not have a zero-sum approach to gender roles. Manly and womanly characteristics could — and in many cases did — overlap. For example, persuasiveness was an exemplary characteristic for both sexes, as evidenced by Abigail in the story of King David. 

One intriguing aspect of gender relations in ancient Israel is the disconnect between the ideal of gender roles and their actual enactment in everyday life. As Carol Meyers writes: ―Newer studies of traditional societies show that women‘s household economic roles, in both subsistence tasks and craft production, functioned in ways that contest our often unexamined but persistent notions of female dependency and patriarchal dominance. The work patterns and authority structures in premodern societies meant that daily life was rarely hierarchical along gendered lines…" 

Thus it is important to ask of these ancient gender roles: what was the ideal, and what was the actual practice? And if we should seek to use these relations as some sort of model, which one should we use, and why?

There are, of course, other, many quite significant differences between the performance of masculinity in the ancient Near East and contemporary North America: perhaps most germane to this conversation, ancient Near Eastern masculinity assumed the ownership of female sexuality, even in monetary terms. This is part of the reason that ancient kings had concubines: it communicated power and virility, two key components of ancient masculinity. And control over these women‘s sexuality was the important point. For example, in or der to exert his manly authority during his usurpation of David‘s kingdom, for example, Absalom has intercourse with all of his father‘s concubines in sight of ―all Israel‖ (2 Sam 16:22). 

Thus, the communication of masculinity involved the domination of others. It is important for us all to consider carefully what aspects of gender performance in ancient Israel we want to model, and what we want to abandon.

Brennan Breed, “Bringing the Case before the LORD” V. SEXUAL PRACTICE

V. SEXUAL PRACTICE

We cannot uncritically accept any of these attitudes and practices: instead, we must continually discern how we are to negotiate our relationship to our cultural inheritance.

Fourth, there is the issue of sexual practice: what is it that counts as sexual contact, and where is this contact permissible? 

Some things are allowable inpublic, and some are not. Some things are only allowable between certain types of people in certain relations to one another. In North America, for example, it is common to see unmarried couples kissing in public, and this is socially permissible in all but the most strict social circles. Yet this is certainly not thecase around the globe. 

One sees more permissive and open sexual expression in much of Europe, and less open expressions in the Middle East. 

But in some more restrictive areas, kissing is not seen as inherently sexual a farewell kiss might not convey erotic overtones as it does to most North Americans. I remember the concern on girls‘ faces in my childhood neighborhood when the French foreign exchange student casually kissed them all when greeting them it was a small scandal.

In the ancient Near East, we find in general a restrictive culture, but one that nonetheless was well aware of and in rare moments strangely open about those who do not follow the cultural mores. Most North Americans are well acquainted with some of the prohibitions in the legal texts, especially those prohibitions that align with our own culture‘s taboos, such as incest, rape, and bestiality. Until recently, of course, North America‘s taboos included same-sex eroticism, and this is also found among ancient Israel‘s sexual taboos (Lev 18;20).8


Yet not all modern taboos align with the ancient Israelites. Perhaps surprisingly, premarital sex is never issued a blanket condemnation in the Old Testament

There were, to be sure, severe repercussions in many ancient Near Eastern societies for a woman who is discovered to have had sexual relations with a man prior to her marriage, unless that man was her husband. But the same was not true for men who engaged in sexual practice before marriage, and there were instances where the man could engage in premarital sex with little to no consequence. 



In Exodus 22:16-17, for example, a man (married already or not) who has sex with an unmarried virgin could without punishment either marry the woman or, with consent of the father, pay an amount equal to a bride price and be on his way. If the woman were married, however, this would be considered aheinous offence. This is because Old Testament legal texts presume that a wife‘ssexuality is property of the father or husband, such that a violation of the man‘s rights by another is analogous to theft. It is for this reason that a man could pay aprice to the father for sleeping with his unmarried daughter. The daughter‘ssexuality was in some sense the father‘s possession.



These practices strike many North Americans as immoral, since they presume that the father and husband own the daughters‘ and wives‘ sexuality as their property, and can sell it for a price. This gender inequality typifies patriarchal societies, which predominated in the ancient Near East. These practices would be highly illegal, punishable by lengthy imprisonment, in the United States. After two centuries of struggle, women now have roughly similarlegal protections as men in the United States. While things are certainly not equal across the board, and while many cultural and economic barriers remain, most residents of the United States would agree that gender equality is a value towards which our culture should strive. And we are certainly moving away from the idea that women‘s sexuality is the property of male relations.


This dissonance may also be felt in the laws dealing with the sexual use of betrothed female slaves by Israelite masters, such as Leviticus 19:20-22. These laws do not treat the slave woman, or the betrothed slave man for that matter, asa full person: her violation can be atoned by a mere guilt offering. In my North American context, we have thankfully progressed to the point where ethical distinctions between slaves and freed persons have no place in our discourse.(Full cultural, political and economic equality for all regardless of race, however,remains a distant goal.)



Using one‘s power to dominate another sexually was an important part of the culture of the ancient Near East, as it was in the Hellenistic world and even in early modern America, as well. Recent trends in North American sexual ethics, in contrast, emphasize that one cannot have sexual contact with another unless both parties are consenting, which implies that neither party is coercing or manipulating the other. If one party holds more power or some hierarchical position, the prevailing ethical attitude is that it would be wrong to use that power to elicit sexual contact. Of course this still happens, but at least it is frowned upon by the general public, and in many casestaking advantage of someone in this manner is against the law. 9

One finds another disconnect between modern and ancient ethics in the notion of adultery. According to Raymond Westbrook, ―The basic conception of adultery is the same throughout [the ANE]: consensual sexual intercourse by a married woman with a man other than her husband. In contrast to modern western systems, intercourse by a married man with a woman other than his wife was not regarded as adultery, unless of course that woman was married. 10

I would hope that in this case, as in many others, biblical conceptions of sexual relations are not useful to North American Christians, whether liberal or conservative.Thus, my perspective leads me to question the appropriateness of mapping ancient Israelite gender relations and sexual practices directly on to our ethical and cultural situation. We cannot uncritically accept any of these attitudes and practices: instead, we must continually discern how we are to negotiate our relationship to our cultural inheritance.


Notes:

8. Yet aside from the clinical nature of the legal texts, it is strange to some North  Americans that the Old Testament mentions love, and especially erotic love, so rarely. As Athalya Brenner  writes, ―outside of the Song of Songs (a great exception), females may love other females (Ruth loves Naomi) but not male spouses. Only Michal [is said to] love a male; David…‖ Brenner, ―Revising the Myth of the ‗Biblical Family,‖ in Foster Biblical Scholarship: Essays in Honor of  Kent Harold Richards (ed. Frank Ritchel Ames and Charles William Miller.  Atlanta: SBL, 2010) 279-94; 293.

9. One might note the massive uproar in reaction to the boys who took advantage of a girl who had passed out drunk at a party in Steubenville, Pennsylvania.


10. See Raymond Westbrook, "Adultery in Ancient Near Eastern Law," Revue  Biblique 97 (1990): 543; see also Elaine Goodfriend ("Adultery,  Anchor Bible  Dictionary ), who defines adultery as "sexual intercourse between a married or  betrothed woman and any man other than her husband. . . The infidelity of a married man is not punishable by law but is criticized (Mal 2:14-15; Prov 5:15-20)" ( ABD 1:82).

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Περί Λογικής ο Λόγος, Maria Prodromou

Όπως έχω πει και άλλοτε , την λογική μπορούμε να την συναντήσουμε στα μαθηματικά αλλά και στην φιλοσοφία. 

Είναι έγκλημα που στις μέρες μας, ο σύγχρονος άνθρωπος έχει  απεμπολήσει την  λογική  από το πεδίο της φιλοσοφίας ενώ η ίδια η λέξη εννιολογικά έχει αποκτήσει ένα εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο.. καθώς προσεγγίζουμε την έννοια του ορθού Λόγου.

Άραγε πού βρίσκονται οι απαρχές της λογικής, δηλαδή σε ποιες ανθρώπινες δραστηριότητες υπήρχε έντονη και διαρκής χρήση επιχειρημάτων, ώστε να αναδειχθεί η ανάγκη συστηματικής μελέτης τους;

Τα πεδία με αυτό το χαρακτηριστικό ήταν τρία, δηλαδή τα μαθηματικά, η φιλοσοφία και η καθημερινή επιχειρηματολογία, ειδικότερα στον πολιτικό και δικαστικό στίβο."


Image (tanagram art) 

Ίδια σχήματα σε διαφορετική διάταξη, και ως εκ τούτου λαμβάνουμε διαφορετικό αποτέλεσμα κάθε φορά.

Βλέπετε λοιπόν πως υπάρχουν περισσότερα από ένα αποτέλεσμα στην συλλογιστική διαδικασία του σχεδιασμού. Δεν υπάρχει μόνο ένα. Την νοητική αυτή διαδικασία σχεδιασμού, αρκετές φορές, εκμεταλλεύτηκαν πολλοί μέσα στο πέρασμα των αιώνων για να παγιδεύσουν την νοημοσύνη του ανθρώπου σε ένα μοναχά αποτέλεσμα, ένα μοναχά αποδεχτό σχήμα, εκείνο που θεωρεί ο δικός του προσωπικός κόσμος σωστό και αληθινό. 





Αν και προσωπικά , ποτέ δεν θα όριζα την νοημοσύνη του ανθρώπου , με απόλυτα, στατικά ή γενικευμένα σχήματα , όπως συμβαίνει με τα γεωμετρικά σχήματα.

Οι πιθανότητες της ανθρώπινης νοημοσύνης για όλους, είναι άπειρες. Το να την τοποθετείς την ανθρώπινη λογική σε "συσκευασία με ζελατίνα" είναι φανατισμός δίχως αγάπη για την νόηση και φανερώνει άγνοια καθώς ο ψυχισμός του ανθρώπου σε συνδυασμό με την εμπειρία του και την προσωπικότητα του είναι ακόμα πιο ιδιαίτερα ως προς το περιεχόμενο.

Και η ίδια η ζωή μας έχει αποδείξει ότι στην πράξη, ο άνθρωπος μπορεί και λειτουργεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους για το ίδιο θέμα, γιατί υπάρχουν άπειρες συνισταμένες που επηρεάζουν την εξέλιξη της συλλογιστική τέχνης.

Maria Prodromou

Στοιχεία της έρευνας

Μελετώντας με επιστημονικό τρόπο και μέθοδο, τα χωρία της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης θυμήθηκα τα λόγια ενός πολύ διάσημου Αμερικάνου ψυχολόγου του Σκότ Πεκ, παραθέτω από το βιβλίο του «Ο δρόμος ο λιγότερο ταξιδεμένος.» το ακόλουθο απόσπασμα.

«Τείνουμε να θεωρούμε τη θρησκεία σαν κάτι το μονολιθικό, μονοκόμματο και συνακόλουθα με τούτην την υπεραπλουστεύτικη γενική ιδέα, απορούμε το πώς δυο πολύ διαφορετικοί άνθρωποι μπορούν και οι δυο να αποκαλούνται Χριστιανοί ή Εβραίοι. Η πως ένας άθεος μπορεί να έχει μια πιο αναπτυγμένη αίσθηση χριστιανικής ηθική από έναν καθολικό, που πηγαίνει από συνήθεια στην εκκλησία. […] Για να ξεφύγουμε από τον μικρόκοσμο των προγενέστερων εμπειριών μας, και να απαλλαγούμε από τις συναισθηματικές μεταφορές, είναι ανάγκη να μαθαίνουμε. Πρέπει συνεχώς να διευρύνουμε τη σφαίρα των γνώσεων μας και το οπτικό μας πεδίο με την πλήρη αφομοίωση και ενσωμάτωση των νέων πληροφορίων. 

Η διαδικασία της διεύρυνσης των γνώσεων ήταν μείζον θέμα αυτού του βιβλίου. Ας θυμηθούμε ότι στο προηγούμενο μέρος είχα ορίσει την αγάπη ως μια επέκταση – δηλαδή μια διεύρυνση - του εαυτού μας, και είχαμε παρατηρήσει ότι μεταξύ των κινδύνων στους οποίους εκτίθεται η αγάπη ήταν ο κίνδυνος που διατρέχεις όταν κινείσαι στο άγνωστο μιας νέας εμπειρίας. Και στο τέλος του πρώτου μέρους, όπου θίγαμε το θέμα της πειθαρχίας, είχαμε επίσης παρατηρήσει ότι για να μάθεις κάτι καινούριο, χρειάζεται η εγκατάλειψη του παλιού εαυτού, και ο θάνατος των φθαρμένων γνώσεων. »

Μελετώντας τις γραμμές εντυπωσιάστηκα και παρατήρησα και θυμήθηκα συζητήσεις, όπου μια μερίδα ανθρώπων, όταν έρχεται στο φως μια αλήθεια να αποκαταστήσει κάποιο ατόπημα ή λάθος αντίληψη του παρελθόντος, δυσκολεύεται να την συζητήσει και αρχίζει να παραθέτει ένα σωρό δικαιολογίες που στην ουσία νομιμοποιούν και πάλι το ψέμα ή μονολιθικές ιδέες περασμένων εποχών. Αλλά κι ίδιοι δεν δείχνουν διαθέσιμοι και δεν προβαίνουν σε τέτοιου είδους ενέργειες ώστε να αποκαταστήσουν την αλήθεια και έτσι να ελευθερωθούν όλοι, όλοι οι άνθρωποι από τις ψεύτικες ιδέες, εφόσον υποστηρίζουν το καλύτερο.

Έτσι αρχίζεις να αναρωτιέσαι, πραγματικά αγωνίζονται όσοι υποστηρίζουν με θέρμη για το καλό όλης της ανθρωπότητας; Ή υποσυνείδητα επιδιώκουν την πνευματική και υλική διεύρυνση, την διεύρυνση της αγάπης μόνο για τον εαυτό τους, κρυμμένοι πίσω από τον μανδύα της αυθεντίας και της νομιμότητάς; Ας προχωρήσουμε λίγο παραπέρα και ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι!
Θα προσεγγίσουμε μέσα από 3 διαφορετικούς άξονες το θέμα. Είναι μια μέθοδος που ανέπτυξα μόνη μου και πιστεύω αξίζει να μελετήσουμε τουλάχιστον ορισμένα βασικά σημεία.

Πρώτος άξονας. Οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να προσεγγίσουν συναισθηματικά φορτισμένες έννοιες και λέξεις. Και πολύ πιο λίγοι είναι εκείνοι που τολμάνε να αναρωτηθούν έστω και για μια φορά στην ζωή τους: “Αυτό που μου μετέφερε ο πατέρας μου, η γιαγιά μου, ο θείος, η κοινωνία, ο δάσκαλος, η θρησκεία, η πολιτική, η επιστήμη, η αυθεντία είναι σωστό ; Ή απλά πρόκειται για μια στείρα μεταβίβαση πληροφορίας από την μία γενιά στην επομένη; 

Αυτή η διαδικασία, συνιστά από μόνη της ένα είδος νοημοσύνης που αν δεν αποκτήσει ο άνθρωπος, δεν είναι σε θέση να προοδεύσει πνευματικά και υλικά. 

Είναι το είδος της νοημοσύνης που σου επιτρέπει με ξεκάθαρο νου, απελευθερωμένο, από δοξασίες, μύθους, προκαταλήψεις και πεπαλαιωμένες πληροφορίες να εξερευνήσεις την θέση σου μέσα στον κόσμο καθώς και την ποιότητα των πληροφοριών. Τι ακριβώς και ποιον εξυπηρετούν; Ποια η σχέση τους με το παρελθόν και ποια με το παρόν; Έχουν εξελιχθεί; Όταν καθιερώθηκαν υπό πιο ιστορικό, κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό και θρησκευτικό πλαίσιο βρήκαν πρόσφορο έδαφος και αναπτύχθηκαν; 

Αυτά καθώς και άλλα ερωτηματικά είναι χρήσιμα στο τομέα της έρευνα και της επιστήμης, όχι γιατί θέλουμε “να την πούμε στις προηγούμενες γενιές, από αντίδραση, ή επειδή είμαστε επαναστάτες δίχως αιτία”. Εκείνοι που θέτουν τέτοιες ερωτήσεις, εργάζονται και πολύ. Στην επιστήμη όταν σχεδιάζεις μοντέλα αναφοράς, θέτεις παραμέτρους, βάση των οποίων διεξάγεις έρευνες, ξανά και ξανά, κι έπειτα διαμορφώνεις μοντέλα. Αν λοιπόν κάποιος και μόνο στο άκουσμα των ερωτήσεων, έχει πρόβλημα, τότε σίγουρα η κρίση του, και η αντίληψη του σε κάποιο βαθμό είναι περιορισμένη ή επιλεκτική για κάποιο λόγο... 

Επιλεκτικές προδιαγραφές δημιουργούν, περιορισμένα μοντέλα ή μοντέλα που λειτουργούν κάτω από ορισμένες συνθήκες. 

Συμπεριλαμβάνοντας ή αποκλείοντας παραμέτρους είναι σαν να μπαίνεις σε ένα τεράστιο εργαστήριο που όλα είναι πιθανά, αλλά επιλέγεις να ερευνήσεις μοναχά ορισμένες, ορισμένους συνδυασμούς αυτών. Οπότε κάπου εδώ, μπαίνει το ερώτημα, τι είναι αυτό που ζητάς, και υπό ποιον γνώμονα;

Στα μαθήματα της συγκριτικής τρομοκρατίας και αντι-τρομοκρατίας στο Πανεπιστήμιο του Leiden, όταν προσεγγίζαμε τις συναισθηματικά φορτισμένες έννοιες που προανέφερα, ότι και αν εξετάζαμε, μάθαμε να είμαστε απελευθερωμένοι από κάθε είδους προκατάληψη, και να τις αντιμετωπίζουμε περισσότερο ως εργαλεία, που διαμορφώνουν συμπεριφορές ή καλλιεργούν καταστάσεις. Έτσι ήμασταν σε θέση, όχι μόνο να δώσουμε λύσεις σε πιθανά προβλήματα, αλλά και να τις εξελίξουμε ακόμα περισσότερο. Το πιο εντυπωσιακό, αναφορικά με το θέμα, είναι ότι όταν αναφερόμαστε σε ανθρώπους, και όχι σε φυσικά μοντέλα, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο πολύπλοκα. Οι άνθρωποι δεν είναι φτιαγμένοι από πέτρα, ξύλο ή ατσάλι. Έχουν νοημοσύνη, συναισθήματα, την επιλογή της ελευθερίας, την φαντασία και χίλια δυο άλλα υπέροχα στοιχεία με τα οποία είναι προικισμένοι, και που ποτέ δεν θα μάθουν ότι κατέχουν ώσπου να κάνουν το πρώτο βήμα και ξεπεράσουν τα στεγανά της καθημερινότητας τους. Ένας λοιπόν, πολύ βασικός άξονας, όταν μελετάμε και διεξάγουμε ερευνά, είναι να μην εγκλωβιζόμαστε στις αυθεντίες, να προσέχουμε τις συναισθηματικά φορτισμένες έννοιες καθώς και να έχουμε στο μυαλό μας πως οι πληροφορίες και το σύμπλεγμα αυτών, λειτουργούν ως εργαλεία που διαμορφώνουν τρόπο σκέψης και ρόλους...

Ακολουθούν ο Δεύτερος και Τρίτος άξονας , στις επόμενες σημειώσεις...

Maria Prodromou

Ο πατέρας της σύγχρονης προπαγάνδας

Γνωρίζω ότι η λέξη προπαγάνδα ίσως διεγείρει μια δυσάρεστη χροιά συναισθημάτων στον εγκέφαλο πολλών. Σε κάθε περίπτωση αν η προπαγάνδα είναι καλή ή κακή εξαρτάται από την αξία της αιτίας από όπου και προκύπτει καθώς και την εγκυρότητα των πληροφοριών που δημοσιεύονται.


Η λέξη προπαγάνδα, από την φύση της, περιέχει ορισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία, όπως και τα περισσότερα πράγματα στον κόσμο, είναι "ούτε καλά ούτε κακά αλλά η συνήθεια τα κάνει να λειτουργούν αναλόγως."

Βλέπουμε τον ορισμό της λέξης, έτσι όπως συμπεριλαμβάνεται στο λεξικό Funk and Wagnalls :






O Edward Bernays υπήρξε ο πατέρας της σύγχρονης προπαγάνδας, και το σύγγραμμα του Propaganda, ενέπνευσε τον Joseph Goebbels περισσότερο από καθετί άλλο στην χάραξη της ναζιστικής προπαγάνδας. 

Επιπρόσθετα, να υπογραμμίσουμε ότι ο Endward Bernays ήταν ο ανεψιός του Sigmund Freud, που υιοθέτησε , o S.G., μεταξύ άλλων ιδεών, και την ιδέα της συνέχειας μεταξύ των ζώων και των ανθρώπων. .. Πώς άραγε αυτά σχετίζονται αναμεταξύ τους; Αυτό είναι θέμα μίας άλλης έρευνας..


Δεν υπάρχει άλλη λέξη στην αγγλική γλώσσα, -λέει ο Μπερνεζ- της οποίας το νόημα και το μήνυμα να έχει τόσο πολύ διαστρεβλωθεί όσο η λέξη προπαγάνδα. Η αλλαγή έλαβε χώρα κυρίως κατά την διάρκεια του τελευταίου πολέμου, όταν ο όρος πήρε μια αναμφισβήτητα απαίσια απόχρωση.

Αν κοιτάξετε το Standard Dictionary, η λέξη εφαρμόστηκε σε μια κοινότητα ή την κοινωνία των καρδιναλίων για την φροντίδα και την επίβλεψη ξένων αποστολών που συστάθηκε στη Ρώμη κατά το έτος 1627. Εφαρμόστηκε επίσης στο κολέγιο για την προπαγάνδα της Ρώμης που ιδρύθηκε από τον πάπα Urban VIII, για την εκπαίδευση των ιεραποστόλων. Ως εκ τούτου, τα επόμενα χρόνια η λέξη εφαρμόστηκε σε οποιοδήποτε θεσμό ή σχέδιο για την διάδοση ενός δόγματος ή συστήματος.

Κρίνοντας από αυτόν τον ορισμό, βλέπουμε , ότι στην πραγματικότητα, η προπαγάνδα είναι μία τελείως νόμιμη μορφή ανθρώπινης δραστηριότητας.

-Αυτό θα πεί βιβλίο γραμμένο από επιστήμονα προπαγανδιστή- 

Κάθε κοινωνία, κοινωνικό θρησκευτική ή πολιτική, που διέπετε από συγκεκριμένα πιστεύω, και έχει ως στόχο να τα καταστήσει γνωστά, είτε με γραπτό είτε με προφορικό λόγο, ασκεί προπαγάνδα.

Η αλήθεια είναι ισχυρή και πρέπει να επικρατήσει, και εάν ένας οργανισμός ανθρώπων πιστεύει ότι έχει ανακαλύψει μία πολύτιμη αλήθεια, δεν είναι μόνο προνόμιο αλλά και καθήκον τους να διαδώσουν την αλήθεια. Αν συνειδητοποιούσαν , πόσο γρήγορα πρέπει, ότι αυτή η εξάπλωση της αλήθειας μπορεί να γίνει σε μεγάλη κλίμακα και αποτελεσματικά μόνο με την οργανωμένη προσπάθεια, θα μας ανάγκαζαν να χρησιμοποιήσουμε τον Τύπο και την "εξέδρα" ως το καλύτερο μέσο που έχει ως στόχο να της χαρίσει ευρεία κυκλοφορία. 

Η προπαγάνδα γίνεται φαύλη και επιπληκτική μόνο όταν οι συντάκτες της συνειδητά και σκόπιμα διαδίδουν αυτό που ξέρουν ότι είναι ψέματα, ή όταν στοχεύουν σε τα αποτελέσματα που ξέρουν να είναι επιζήμια για το κοινό καλό ."Η προπαγάνδα" στην σωστή της έννοια είναι μια απόλυτα υγιής λέξη, των τίμιων συγγένειας, και με μια έντιμη καταγωγή, και έντιμη ιστορία."Δεν ξέρω γιατί, μου θυμίζει ομιλία Αμερικάνου προέδρου. :)




Προκατάληψη,Έρευνα και Επιστήμη.


Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της επιστημονικής σκέψης είναι η αναζήτηση για παραποιημένα, καθώς και για αποδεικτικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν. [129]

Ωστόσο, πολλές φορές στην ιστορία της επιστήμης, οι επιστήμονες έχουν αντισταθεί σε νέες ανακαλύψεις ερμηνεύοντας επιλεκτικά ή αγνοώντας αρνητικά δεδομένα. [129]

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η αξιολόγηση της ποιότητας των επιστημονικών μελετών φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στο φαινόμενο εκείνο που ονομάζεται σφάλμα επιβεβαίωσης. 

Έχει βρεθεί αρκετές φορές ότι οι επιστήμονες εκτιμούν τις έρευνες που αναφέρουν ευρήματα συμβατά με προηγούμενες πεποιθήσεις τους πιο ευνοϊκά από τις μελέτες με ευρήματα που έρχονται σε αντίθεση με τις προηγούμενες πεποιθήσεις τους. [81][130][131]

Ωστόσο, αν υποτεθεί ότι οι ερωτήσεις μιας έρευνας είναι σχετικές, ο πειραματικός σχεδιασμός επαρκής και τα δεδομένα περιγράφονται με σαφήνεια και πληρότητα, τα αποτελέσματα που θα βρεθούν θα πρέπει να είναι σημαντικά για την επιστημονική κοινότητα και δεν πρέπει να ερευνηθούν μεροληπτικά, ανεξάρτητα από το αν είναι σύμφωνα με τις τρέχουσες θεωρητικές προβλέψεις.[131]

Στο πλαίσιο της επιστημονικής έρευνας, το σφάλμα επιβεβαίωσης έχει διατηρήσει θεωρίες ή ερευνητικά προγράμματα εν όψει ανεπαρκών ή ακόμη και αντιφατικών στοιχείων, [74][132] το πεδίο της παραψυχολογίας, να σημειώσουμε, εξαιτίας αυτής της κατάστασης, έχει πληγεί ιδιαίτερα. [133]

Το σφάλμα επιβεβαίωσης ενός πειραματιστή μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει τα δεδομένα τα οποία αναφέρει ή γνωστοποιεί!!!!

Τα δεδομένα που έρχονται σε σύγκρουση με τις προσδοκίες του ερευνητή μπορεί να είναι πιο εύκολα να απορριφθούν ως αναξιόπιστα, παράγοντας το λεγόμενο φαινόμενο συρτάρι αρχείο.

Για την καταπολέμηση αυτής της τάσης, η επιστημονική κατάρτιση διδάσκει τρόπους για την πρόληψη της προκατάληψης που αναφέρομαι. [134]

Για παράδειγμα, πειραματικό σχέδιο των τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών (σε συνδυασμό με τη συστηματική επανεξέταση τους) έχει ως στόχο να ελαχιστοποιήσει τις πηγές μεροληψίας. [134][135] Η κοινωνική διαδικασία της αξιολόγησης από ομοτίμους πιστεύεται να μετριάσει την επίδραση των προκαταλήψεων μεμονωμένων επιστημόνων », [136] ακόμη και αν η διαδικασία αξιολόγησης από ομοτίμους η ίδια μπορεί να είναι επιρρεπείς σε τέτοιες προκαταλήψεις. [131][137]

Το σφάλμα επιβεβαίωσης μπορεί επομένως να είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για την αντικειμενική αξιολόγηση που αφορά αποτελέσματα που δεν συμφωνούν μεταξύ τους, αφού προκατειλημμένα άτομα μπορούν να θεωρούν τις αντίθετες ενδείξεις ως αδύναμες, στην θεωρία και να δίνουν λίγη σοβαρή σκέψη για την αναθεώρηση των πεποιθήσεων τους..[130]

Οι επιστημονικές καινοτομίες συχνά συναντούν αντίσταση από την επιστημονική κοινότητα, καθώς και η έρευνα παρουσιάζει αμφιλεγόμενα αποτελέσματα και λαμβάνει συχνά σκληρή κριτική από ομοτίμους..[138]


Έτσι εξηγείται μεταξύ άλλων, γιατί οι επιστήμονες παραβλέπουν στοιχεία σε έρευνες που κατά κάποιο τρόπο καθορίζουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και ζούμε . Μία όψη της προκατάληψης αυτοεπιβεβαίωσης θέλει τον άνθρωπο, η και τον επιστήμονα στην συγκεκριμένη περίπτωση να παραβλέπει στοιχεία γιατί συλλογίζεται το κόστος του να είναι λάθος, τις επιπτώσεις του να είναι λάθος, από το να ερευνήσει να διεξάγει με ουδέτερο τρόπο, μια επιστημονική έρευνα. Πολλές φορές άλλωστε το status quo ευνοεί. Κοινωνικές συνθήκες, οικονομικές, πολιτικές, πόλεμος, ισότητα, νόμοι, θρησκεία, τα πάντα... 


Βιβλιογραφία

74. Sutherland, Stuart (2007), Irrationality (2nd ed.), London: Pinter and Martin, pp. 95–103, ISBN 978-1-905177-07-3, OCLC 72151566
81. Hergovich, Schott & Burger 2010
129. Nickerson 1998, pp. 192–194
130. Koehler 1993
131. Mahoney 1977
132. Proctor, Robert W.; Capaldi, E. John (2006), Why science matters: understanding the methods of psychological research, Wiley-Blackwell, p. 68, ISBN 978-1-4051-3049-3, OCLC 318365881
133. Sternberg, Robert J. (2007), "Critical Thinking in Psychology: It really is critical", in Sternberg, Robert J.; Roediger III, Henry L.; Halpern, Diane F., Critical Thinking in Psychology, Cambridge University Press, p. 292, ISBN 0-521-60834-1, OCLC 69423179, Some of the worst examples of confirmation bias are in research on parapsychology ... Arguably, there is a whole field here with no powerful confirming data at all. But people want to believe, and so they find ways to believe.
134. Shadish, William R. (2007), "Critical Thinking in Quasi-Experimentation", in Sternberg, Robert J.; Roediger III, Henry L.; Halpern, Diane F., Critical Thinking in Psychology, Cambridge University Press, p. 49, ISBN 978-0-521-60834-3
135. Jüni, P.; Altman, D. G.; Egger, M. (2001). "Systematic reviews in health care: Assessing the quality of controlled clinical trials". BMJ (Clinical research ed.) 323 (7303): 42–46. doi:10.1136/bmj.323.7303.42. PMC 1120670. PMID 11440947.
136. Shermer, Michael (July 2006), "The Political Brain", Scientific American, ISSN 0036-8733, retrieved 2009-08-14
137. Emerson, G. B.; Warme, W. J.; Wolf, F. M.; Heckman, J. D.; Brand, R. A.; Leopold, S. S. (2010). "Testing for the Presence of Positive-Outcome Bias in Peer Review: A Randomized Controlled Trial". Archives of Internal Medicine 170 (21): 1934–1939. doi:10.1001/archinternmed.2010.406. PMID 21098355.
138. Horrobin 1990






Φωτογραφία: Η δίκη του Γαλιλαίου.