Πολλοί ισχυρίζονται πως η αρχαία ελληνική επιστήμη καλλιεργήθηκε μόνον από φωτισμένους άνδρες. Κι όμως!… Ποιος γνωρίζει, άραγε, την μεγάλη συμβολή της αρχαίας Ελληνίδος στο επιστημονικό γίγνεσθαι του τόπου μας; Ποιος είναι εις θέσιν να μας απαριθμήσει τα έργα, που έγραψαν οι μεγάλες αυτές Ελληνίδες , αφού ορισμένοι φρόντισαν να τις ενταφιάσουν μέσα στο απέραντο νεκροταφείο του χρόνου; Πολλές εξ αυτών είχαν ως ιέρειές των αρχαίες Ελληνίδες, οι οποίες στόλισαν ή, δια της προσωπικότητάς των, κόσμησαν την Επιστήμη, την οποία υπηρετούσαν!.. Διαβάστε το κείμενο!
ΔΕΝ ήσαν λίγες!.. Μέσα σε ένα βιβλίο μιλάμε για 547 Αρχαίες Ελληνίδες, που φώτισαν, με το πνεύμα τους, την ομορφιά τους και τον ηρωϊσμό τους, το δρόμο προς τους επιγόνους και απογόνους των! Είναι οι μακρινές μανάδες μας, που κατόρθωσαν, μέσα στην αιώνια σιωπή, να δημιουργήσουν τον δικό τους πολιτισμό και να οικοδομήσουν, δια της σοφίας των, τον δικό τους πνευματικό ιδεώδες, μέσα εις το οποίο γαλουχήθηκαν γενεές επί γενεών Ελλήνων και Ελληνίδων!
Ποιος γνωρίζει, όμως, την μεγάλη συμβολή της αρχαίας Ελληνίδος στο επιστημονικό γίγνεσθαι του τόπου μας; Ποιός είναι εις θέσιν να μας απαριθμήσει τα έργα, που έγραψαν οι μεγάλες αυτές Ελληνίδες , αφού ορισμένοι φρόντισαν να τις ενταφιάσουν μέσα στο απέραντο νεκροταφείο του χρόνου; Δεν υπάρχει επιστήμη, που να μην «θεραπεύθηκε» από αρχαία Ελληνίδα!.. Δεν υπάρχει επιστημονικός χώρος, που να μην «διακονήθηκε» από κάποια μακρινή μας μητέρα!.. Δεν υπάρχει επιστημονική μελέτη, που να μην πέρασε από το μάτι κάποιας αρχαίας Ελληνίδας προγόνου μας!… ΄Ολες (μα όλες) οι Επιστήμες είχαν πανάξιες εκπροσώπους του γυναικείου φύλλου, που (άλλες λίγο, άλλες πολύ) σφράγισαν με την επιστημονική τους γνώση το μεγαλείο του αρχαίου ελληνικού πνεύματος , τόσον εις τα γράμματα, όσον και στις επιστήμες ή τις τέχνες!
Ας θυμηθούμε ορισμένες εξ αυτών, που ανήκουν αποκλειστικά στον χώρο των θετικών επιστημών, αν και πολλές από τις αρχαίες Ελληνίδες είχαν στην κυριολεξία πανεπιστημιακή και όχι μόνον επιστημονική γνώση:
Η Αβροτέλεια ήταν πυθαγορεία φιλόσοφος, , η Αγλαονίκη αστρονόμος, η Αγνοδίκη η Αθηναία ιατρός, η Αίγλη ιατρός, η Αίθρα μαθηματικός, η Ακεσώ ιατρός, η Αντιοχίς η Τλωία ιατρός και φαρμακολόγος, η Βαβέλυκα πυθαγορεία φιλόσοφος, η Βοιώ η Αργεία πυθαγορεία φιλόσοφος, η Δαμώ πυθαγορεία φιλόσοφος και συγγραφεύς έργων, η Δεινώ πυθαγορεία φιλόσοφος, η Διοτίμα πυθαγορεία φιλόσοφος και διδασκάλισσα του Σωκράτους, η Ελεφαντίς ιατρός και γυναικολόγος, η Ελορίς η Σαμία (1) πυθαγορεία φιλόσοφος, η Ερμιόνη η Καισαρεία ιατρός, η Εχεκράτεια πυθαγορεία φιλόσοφος, η Ζηναίς η Ταρσεία ιατρός, η Ηπιόνη ιατρός, η Θεανώ (2) πυθαγορεία φιλόσοφος, η Ιασώ ιατρός, κλπ κλπ κλπ.
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥΣ;
Πολλοί φίλοι του βιβλίου αυτού ευλόγως διερωτώνται:
-- Που βρίσκονται τα έργα αυτών των αρχαίων Ελληνίδων επιστημόνων;
Και κάτι ακόμη:
-- Γιατί οι περισσότερες αρχαίες Ελληνίδες, που μνημονεύετε στο έργο σας, ήσαν Εταίρες και όχι επιστήμονες;
Έχουν δίκιο να προβληματίζoνται οι καλόπιστοι αναγνώστες μας. Κι ακόμη περισσότερο να υποβάλουν ερωτήσεις. Ωστόσο,, υπάρχουν απαντήσεις:
1ον). Τα έργα των αρχαίων Ελληνίδων συγγραφέων δεν χάθηκαν. Υπάρχουν. Απλώς, θα πρέπει να τα αναζητήσουμε . Να βρούμε σε ποια ακριβώς σημεία του πλανήτου μας βρίσκονται «θαμμένα». Σε ποια «συρτάρια της γης» τα έχουν καταχωνιάσει οι επιτήδειοι..
Κλειδί σ’ αυτήν την προσπάθεια έρχεται ασφαλώς το βιβλίο μας: «Που βρίσκονται τα αρχαία ελληνικά χειρόγραφα», και το οποίο βιβλίο έγινε αντικείμενο διδακτορικής διατριβής της Ελληνίδος Αμάντας Κουτσουπίδου- Pafford, σε Πανεπιστήμιο της Αμερικής, όπως τουλάχιστον απεκάλυψε η ίδια στην τηλεοπτική συζήτηση που είχαμε στην εκπομπή «Τι εστίν αλήθεια;» κατά το Μεγάλο Σάββατο (πρωί της 26ης Απριλίου 2003) στο «Τηλεάστυ».
Μέσα σ’ αυτό το βιβλίο μας αποκαλύπτουμε, ότι ναι μεν πυρπολήθηκε η Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας (και μάλιστα πολλές φορές), αλλά, για να γεμίσει αμέσως η Βιβλιοθήκη αυτή, μετά την μεγάλη καταστροφή της, με 500.000 χειρόγραφα, αυτό σημαίνει δύο πράγματα:
Ή κάηκαν τα πρωτότυπα και σώθηκαν τα αντίγραφα των έργων, ή κάηκαν τα αντίγραφα και σώθηκαν τα πρωτότυπα τών έργων αυτών. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι αυτή τη στιγμή που γράφονται οι αράδες αυτές, σε διάφορες ιδιωτικές και δημόσιες βιβλιοθήκες, πανεπιστήμια, μουσεία, ιδιωτικές συλλογές κλπ ευρέθησαν, σύμφωνα με επίσημες πηγές, πάνω από 200.000 αρχαία ελληνικά και βυζαντινά χειρόγραφα!
Ή κάηκαν τα πρωτότυπα και σώθηκαν τα αντίγραφα των έργων, ή κάηκαν τα αντίγραφα και σώθηκαν τα πρωτότυπα τών έργων αυτών. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι αυτή τη στιγμή που γράφονται οι αράδες αυτές, σε διάφορες ιδιωτικές και δημόσιες βιβλιοθήκες, πανεπιστήμια, μουσεία, ιδιωτικές συλλογές κλπ ευρέθησαν, σύμφωνα με επίσημες πηγές, πάνω από 200.000 αρχαία ελληνικά και βυζαντινά χειρόγραφα!
Κατά συνέπειαν, αφού επισημάνθηκαν τα αρχαία ελληνικά χειρόγραφα, έτσι όπως τα αναφέρουμε μέσα στο βιβλίο μας, οι αναγνώστες δεν έχουν, παρά να τα αναζητήσουν και να διαβάσουν το περιεχόμενο τους. Εξυπακούεται, ότι μέσα στα έργα αυτά θα υπάρχουν και έργα των αρχαίων Ελληνίδων συγγραφέων.
2ον) Πράγματι. Μέσα στο έργο μας: «Οι Ελληνίδες της Αρχαιότητος», ο αναγνώστης θα βρει πολλές Εταίρες, που όμως διέθεταν ομορφιά, γοητεία, φρεσκάδα, εξυπνάδα, φαντασία, χιούμορ, ευγένεια και λεπτότητα χαρακτήρος , ευχέρεια λόγου, ευστροφία πνεύματος, φιλολογική δεινότητα, ρητορική ικανότητα, γλωσσική ευφράδεια και, πάνω απ’ όλα, επιστημονική γνώση!
Βεβαίως, στο πέρασμα του χρόνου, κάποιοι φρόντισαν να διαδώσουν την ερωτική και όχι την πνευματική δραστηριότητα των αρχαίων Ελληνίδων. Ο Αλκίφρων, για παράδειγμα, διασώζει τις ερωτικές επιστολές των Εταιρών και όχι τα επιστημονικά έργα πολλών εξ αυτών. Το ίδιο κάνει και ο Αθήναιος στους «Δειπνοσοφιστές» του. Ευτυχώς δηλαδή που υπήρξαν οι Πατέρες της Εκκλησίας μας και μας διέσωσαν, τουλάχιστον, πολλούς τίτλους ή περιλήψεις των περιεχομένων εκ των έργων αυτών, όπως για παράδειγμα ο Πατριάρχης Φώτιος μέσα στην «Μυριόβιβλό» του, αφού, ως γνωστόν, διασώζει ονόματα πολλών αρχαίων Ελληνίδων συγγραφέων και επιστημόνων. Κάτι, δηλαδή, που θα περιμέναμε από τους λεγομένους «εθνικούς» ιστορικούς ερευνητές και όχι από το ελληνικό ράσο, που τόσο πολύ το «κονταροχτυπουν» πολλοί.
Αυτός και ο λόγος, που ενώ γνωρίζουμε με κάθε λεπτομέρεια τις ...ερωτικές φαντασιώσεις των αρχαίων Ελληνίδων (ήμαρτον, Κύριε!), αγνοούμε το περιεχόμενο των έργων, που έχουν συγγράψει ορισμένες Εταίρες, με εξαίρεση τους τίτλους κάποιων συγγραμμάτων τους («κι αυτά με το ζόρι», που λέει ο λαός μας) !
Ποιος φταίει και ποιος ευθύνεται για όλο αυτό το «θάψιμο» του πνεύματος και της επιστημονικής γνώσεως των μακρινών μανάδων μας, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να το αναφέρουμε. Γινόμαστε κουραστικοί να επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια…
ΤΙ ΜΕΛΛΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ ;
--Τι μέλλει γενέσθαι, λοιπόν; Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε την επιστημονική γνώση των αρχαίων Ελληνίδων; Πώς μπορούμε να κάνουμε κι εμείς υπερήφανες τις μακρινές μανάδες μας, που μας κοιτάζουν από τις αγκάλες των ουράνιων νεφών με μητρική τρυφερότητα, αλλά και με παράπονο που τις ξεχάσαμε τόσους και τόσους αιώνες;
Μέσα στο βιβλίο μας : «Οι Ελληνίδες της Αρχαιότητος: Το πνευματικόν κάλλος, ο θείος έρως και ο ηρωϊσμός», που ίσως να βρίσκεται κιόλας στα χέρια σας, θα βρείτε πολλές απαντήσεις. Απαντήσεις που έχουν να κάνουν με το γεγονός, ότι δεν υπάρχουν μόνον «συρτάρια της γης», που φυλάνε τα αιώνια μυστικά των μακρινών μανάδων μας, αλλά και η ίδια η εθνική ιστορική μας μνήμη, που δεν αστειεύεται μπροστά στην μεγάλη αλήθεια.
Και η αλήθεια είναι μία:
-- Οι Αρχαίες Ελληνίδες μανάδες μας υπήρξαν ισάξιες (αν όχι και ανώτερες) των αρχαίων Ελλήνων πατεράδων μας! Κι αυτό το αποδεικνύουμε στο τρίτομο έργο μας «Η καρδιά της Ελλάδος΅», όπου μιλάμε για το βίο και το έργο πάνω αό 2.500 αρχαίων Ελληνίδων!!
Αυτό μη το λησμονούμε ποτέ.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
1) Το όνομα αυτό ενδέχεται να είναι ανδρικό και όχι γυναικείο.
2) Με το όνομα αυτό εμφανίζονται πολλές αρχαίες Ελληνίδες επιστήμονες.
3) Τηλεοπτική εκπομπή «Το Ντοκουμέντο της Εβδομάδος» της 21ης Φεβρουαρίου 1999 με προσκεκλημένους τους κκ Άδωνι Γεωργιάδη και π. Γεώργιο Μεταλληνό, όπου συζητήσαμε το θέμα του Δωδεκαθεϊσμού και των διωγμών των χριστιανών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου